Konkursik z małymi nagrodami
Witam!
2 literowe - żeby być lepszym od MiKO: "Oi"
Najdłuższa nazwa typu okrętu: "cacciatorpediniere"
13 literowe niemal w każdej floecie: Chrysantemum, Pelargonium, Ostfrieseland, Jaureguiberry, Independencia, Castelfidardo, Earl of Peterborough, Andriej Pierwozwannyj...
14 literowe - trzeba poszukać: stawiacz min - Chateaurenault, Marat
Dalej rządzi nowomowa:
15 literowy esminec - Riewolucyjonnyj Miettalist
16 literowa socrealistyczna poezja: Krasnogwardiejec oraz Dalniewostocznyj Komsomolec
A taki esminiec: Turkmieniecstawropolski to jak sowieci pisali?
A w kategorii najdłuższej nazwy z dywizami (BEAUTEMPS-BEAUPRE) proponuję jednak Kaiserin-und-Konigin-Maria-Theresia
Pozdrawiam serdecznie
Ksenofont
2 literowe - żeby być lepszym od MiKO: "Oi"
Najdłuższa nazwa typu okrętu: "cacciatorpediniere"
13 literowe niemal w każdej floecie: Chrysantemum, Pelargonium, Ostfrieseland, Jaureguiberry, Independencia, Castelfidardo, Earl of Peterborough, Andriej Pierwozwannyj...
14 literowe - trzeba poszukać: stawiacz min - Chateaurenault, Marat
Dalej rządzi nowomowa:
15 literowy esminec - Riewolucyjonnyj Miettalist
16 literowa socrealistyczna poezja: Krasnogwardiejec oraz Dalniewostocznyj Komsomolec
A taki esminiec: Turkmieniecstawropolski to jak sowieci pisali?
A w kategorii najdłuższej nazwy z dywizami (BEAUTEMPS-BEAUPRE) proponuję jednak Kaiserin-und-Konigin-Maria-Theresia
Pozdrawiam serdecznie
Ksenofont
To chyba inna kategoria, są w niej dłuższe nazwy, np. Trinite-Schillemans (18 liter).Grzechu pisze:...Ja wiedziałem, że ktoś 'sproblemi'![]()
Jak to potraktować? Nie wiem!![]()
Osobiście skłaniam się do dyskwalifikacji, ale jako że bez łącznika wychodzi 16 liter (czyli przynajmniej na razie 1 miejsce) to można oddać pod osąd kolegów.
Proszę więc przy okazji podawania swoich typów o zabranie głosu w sprawie BEAUTEMPS-BEAUPRE...
JB
-
-
Dałem plamę
Miałem wpierw dać Gorszkowa [który ma 34 litery] a potem Kuzniecowa [ma 35 liter]. Ale mi się pokiełbasiło i dałem wpierw Kuzniecowa i cały dowcip poszedł się kochać
Адмирал Флота Советского Союза Кузнецов
Адмирал Флота Советского Союза Горшков
I zabawe z rosyjskimi nazwami proponuje prowadzić w cyrlicy - bo tylko wtedy ma to sens...

Miałem wpierw dać Gorszkowa [który ma 34 litery] a potem Kuzniecowa [ma 35 liter]. Ale mi się pokiełbasiło i dałem wpierw Kuzniecowa i cały dowcip poszedł się kochać

Адмирал Флота Советского Союза Кузнецов
Адмирал Флота Советского Союза Горшков
I zabawe z rosyjskimi nazwami proponuje prowadzić w cyrlicy - bo tylko wtedy ma to sens...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...