szwindel global łorming zdemaskowany na poważnie...

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Dobra Zmiana

Post autor: Dobra Zmiana »

Gregski, napisałeś o "zielonych oszołomach", chęci zaorania tanich lotów itp. A potem "Reszta to ozdobniki i didaskalia". W "reszcie" zawierały się te lamenty, więc co to jest, jak nie samokrytyka?
Dlaczego mam pytać Napoleona o "symetrystę" jest dla mnie w tym kontekście zupełnie zagadkowe.
Identycznie jak zaliczenie mnie do "Was wyznawców". Jakieś podstawy do tego, oprócz własnej opinii? Co definiuje moją "wyznawczość"?
Zdania odnośnie wyborów prezydenckich są ni przypiął ni wypiął - co mają do "global łorming"?
A podwyżka (nawet z inflacją) od takich niskich kwot bazowych to zaiste powód do lamentów i wniosku o bliskim sukcesie spisku "zielonych oszołomów"... :roll:
Awatar użytkownika
Gregski

Post autor: Gregski »

Dobra Zmiana pisze: Identycznie jak zaliczenie mnie do "Was wyznawców". Jakieś podstawy do tego, oprócz własnej opinii?
Tylko i wyłącznie Twoje zachowanie.

Napisałem o pomysłach ograniczenia tanich lotów, zarzuciłeś, że konfabuluje.
Wysłałem linki gdzie znalazłem te wiadomości, wyraziłeś radość, że nie będą rzygać w kurortach.
Wkleiłem filmik o braku ciepłej wody w gmachu Parlamentu Europejskiego, rzuciłeś się na Trumpa.
Dla mnie to całkiem interesujące. Symptomy członka sekty.
Napisałem najdelikatniej jak potrafiłem (wiem, ja stary marynarz delikatnością nie grzeszę) że coraz więcej wyznawców zamiast wyborców. Ba napisałem to w kontekście Trumpa i Bidena (ty zainicjowałeś ten wątek). Miałem nadzieję, że może jakaś refleksja się u Ciebie pojawi.
Niestety.
Gdy stwierdziłeś, że moja dygresja na temat wyznawców jest formą samokrytyki. Przywołałem opinię Twojego firmowego idola, Napoleona, który expressis verbis (z pewną odrazą) nazywał mnie "symetrystą".
No chyba nie będziesz polemizował z jego opinią?
A jak "symetrysta" może być wyznawcą?
Moja dygresja o rozterkach związanych z wyborami prezydenckimi miała ilustrować fakt, że daleko mi do wszystkich grup politycznych w Polsce (symetryzm) i miała tyle wspólnego z tematem co Twoja dygresja o Trumpie
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Dobra Zmiana

Gregski pisze: Wkleiłem filmik o braku ciepłej wody w gmachu Parlamentu Europejskiego, rzuciłeś się na Trumpa.
[...] Gdy stwierdziłeś, że moja dygresja na temat wyznawców jest formą samokrytyki. Przywołałem opinię Twojego firmowego idola, Napoleona, który expressis verbis (z pewną odrazą) nazywał mnie "symetrystą".
"Rzuciłem się"? Napisałem jak najłagodniej, jak na nie-marynarza przystało. A ty jakoś nie oburzyłeś się na dwuwyrazową charakterystykę, której użyłem.... :D A przy okazji - sprawdziłeś, ile jest prawdy z tą ciepłą wodą?
"Dygresja na temat wyznawców jest formą samokrytyki"? Heloł, przeczytałeś pierwsze zdanie mojego wpisu z 11.56?
I dlaczego "idola"? A w dodatku "firmowego"? :o
Napoleon

Post autor: Napoleon »

Ma, bo ja postanowiłam tezę, że rewolucja informatyczna dokonała się bez nacisków i udziału państwa.
Sektor prywatny skomputeryzował się zanim ktokolwiek w rządzie o tym pomyślał.
Co oznacza według Ciebie "dokonanie się rewolucji informatycznej"? Bo chyba inaczej to pojęcie rozumiemy. Nie traktuję tego pojęcia w skali mikro - dla mnie skomputeryzowanie takiej czy innej firmy nie jest rewolucją informatyczną. Ewentualnie tylko w skali tej firmy. Rewolucją jest skomputeryzowanie (jeśli można to tak określić) całego państwa. I to dokonało się (dokonuje?) odgórnie, z inicjatywy państwa (inaczej zresztą byłoby trudno). Zostając przez to państwo wymuszone. Przy czym nie wszystkie prywatne firmy paliły się do komputeryzacji. Bo to kosztuje. A nie zawsze inwestycja w komputeryzację się zwracała (przynajmniej szybko). Wielu rozumowało DOKŁADNIE tak jak Ty rozumujesz w kwestii transformacji energetycznej - po co zmieniać coś, co w danej chwili nie jest nam konieczne i bez czego damy sobie radę? Jak przyjdzie czas, to ewentualnie zmienimy. A teraz nie widzimy sensu.
Mniej więcej tak to wyglądało, szczególnie w średnich i mniejszych firmach. Oczywiście wpływ miała i branża.
Zanim zacząłeś wpisywać oceny w elektroniczny indeks już dawno miałeś procesory w swojej pralce czy zmywarce.
Ty to podważałeś.
:?: Tylko że to nie jest jeszcze informatyzacja. To jest wykorzystanie elektroniki w produkcji.
Jeśli tanie latanie się skończy będzie to dla mnie osobiście realna strata.
Tylko dlaczego tanie linie miałyby się skończyć? Zawsze będą linie droższe i tanie. A poza tym co to ma wspólnego z wątkiem dyskusji?
Narcystyczny matoł czy stary pierdziel srający w gacie?
Który lepszy? Pytanie nie do mnie, ale odpowiem. Zdecydowanie "pierdziel" (aczkolwiek nie mam pojęcia skąd wiesz, że "sra w gacie"? bo co do "narcystycznego matoła" to widać od razu w mediach). Z tej prostej przyczyny, że ten "pierdziel" podejmuje racjonalne decyzje korzystne z punktu widzenia choćby interesu naszego kraju. I generalnie, zachowuje się rozsądnie, w przeciwieństwie do owego "narcystycznego matoła". Więc nawet jeśli "sra w gacie" (choć nie mam pojęcia skąd to wiesz), to nie ma to z mojego punktu widzenia żadnego znaczenia. A z twojego ma? Dla mnie ten wybór jest bardzo łatwy. Tym bardziej, że dokonując go, nie opieram się na memach tylko zdrowym rozsądku. Uruchamiając nasz zdrowy rozsądek, powinniśmy bazować na faktach i wynikających z nich obiektywnych wnioskach. Memy to opinie. Pomiędzy faktami zaś (i wnioskami z nich wynikającymi) i opiniami jest różnica.
A jak "symetrysta" może być wyznawcą?
Może być wyznawcą symetryzmu :wink: Obserwowałem wywody różnych osób (i nie chodzi tu o FOW, przynajmniej nie tylko), którzy dokonywali cudów, by nie wyrażać swych opinii i starać się uchodzić za bezstronnych. Kompletnie wypaczając sens omawianego wątku. To już była sztuka dla sztuki - merytoryczny przekaz nie miał znaczenia. W niektórych przypadkach chodziło tylko o pokazanie (na siłę i wbrew faktom), jaki to ja jestem bezstronny i obiektywny (co samo w sobie jest zakłamaniem, bo wychodzi z tego co najwyżej półprawda, która prawdą nie jest). Jak dla mnie, to jest już forma wyznawania na siłę takiej a nie innej postawy. Bez względu na realia.
Choć nie przypominam sobie bym Cię nazwał "wyznawcą" czegokolwiek. Nie jestem też skłonny od razu oceniać ludzi jako symetrystów, raczej zaznaczam, że zachowują się (wypowiadają się) jak oni. A to nie musi (choć może) oznaczać, że nimi są. Ale nie przesądzam.
Awatar użytkownika
peceed

Post autor: peceed »

Napoleon pisze: Dlaczego tak uważasz? To w tej dyskusji fundamentalna kwestia, więc powinieneś ją uzasadnić.
To już zahacza o bezczelność...
Napoleon pisze: Dla mnie, przerzucanie się na "czystą energię" przedwcześnie byłoby wtedy, gdyby przynosiła ona straty i trzeba je byłoby pokrywać dla zasady. A tak nie jest.
Odklejenie od rzeczywistości.
Napoleon pisze: Więc wyjaśnij mi Peceed, dlaczego według Ciebie to ma nie zadziałać?
Europa nie znajdzie szalonych naśladowców skłonnych rozpieprzać sobie gospodarkę.
Napoleon pisze: NIGDY nie odkryjemy wszystkiego.
WY na pewno nie.
Napoleon pisze: Historia uczy nas, że wszystkie takie przełomowe decyzje budziły sprzeciwy i kontrowersje. Wszystkie miały przeciwników (i to wcale nie mało) i sceptyków. To naturalne. Tylko co z tego wynikało?
Przede wszystkim nauczyła nas że najgroźniejsze są różnego rodzaju "lewicowe" szaleństwa, które doprowadziły do śmierci dziesiątki milionów ludzi i nędzy dla miliardów! Tak jak teraz ekologizm (w sensie poziomu szaleństwa).
Napoleon pisze: A sens instalowania baterii fotowoltaicznych widać gołym okiem - skoro tyle osób je instaluje i sobie je chwali (przy czym wszelkiej maści dopłaty nie mają tu decydującego znaczenia), to po prostu coś w tym musi być.
Dopłaty.
Napoleon pisze: Piszę o samorządach, oświacie, szkolnictwie wyższym, urzędach, służbie zdrowia itd.To nie jest tak, że informatyzacja przyszła tam sama z siebie. Wiele działań zostało wymuszonych i sporo kosztowało.
Jak w każdej firmie czy organizacji.
Dobra Zmiana pisze: Załóżmy, że dostałbym na priva "napoleońską" treść, pozbawił ją stylu i puścił jako swoją. Rezultat takiego eksperymentu mógłby być zastanawiający...
Wyjdzie treść bez treści.
Ostatnio zmieniony 2024-08-27, 14:35 przez peceed, łącznie zmieniany 1 raz.
Należy zdekolonializować Azję Północną.
Tadeusz Klimczyk

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

Gregski pisze:
Tadeusz Klimczyk pisze: Są także po drugiej stronie.
Czyli której?
Bo nie wiem do jakiej sekty mnie autorytarne zaliczyłeś.

Twój nieustanny rzyg na Unię oraz na ekologię nie wymaga tłumaczenia do której sekty. I nie ja Cię zapisałem tylko niejako "wypełniłeś ustawowe znamiona" sekciarza".

A więc:

1). Wyskakujesz z teorią spiskową.
2). Otrzymujesz wytłumaczenie na bazie liczb i zdrowego rozsądku, bez odwoływania się do ekologii i wyższych racji.
3). Nie kwestionujesz ani moich wyliczeń ani sposobu rozumowania.
4). Oznajmiasz, że moje uwagi Cię nie mają dla Ciebie znaczenia.

Coś jeszcze Ci wytłumaczyć ? Wszyscy, którzy nie myślą jak ja to wyznawcy i sekciarze. No ale żebym ja ? Kto to widział ! Przecież ja za niczym się nie opowiadam w kwestiach publicznych, bo wszyscy to albo oszołomy albo złodzieje.
Dobra Zmiana

peceed pisze: 2024-08-26, 19:00 Wyjdzie treść bez treści.
Zadziwiający błąd logiczny jak na IQ 167... :roll:
I nieśmiało powtórzę:
To rozwinę dla umysłu "krzywego" :P człowieka - mam ufać komuś, kto pisze "proste" (łaskawie bez "i morda w kubeł"), a parę słów dalej "drobne wady"? W życiu! Bo nauczyło mnie, że na tym nie wychodzę dobrze. "To prosty zabieg, będzie dobrze, noga krótsza o parę milimetrów to drobiazg, nie każdy musi chodzić prosto"?
A jak tam "Trzeba się przyzwyczaić"? Ciągu dalszego dobrych rad nie będzie? A może jednak ryzyk fizyk?
Awatar użytkownika
peceed

Dobra Zmiana pisze: Zadziwiający błąd logiczny jak na IQ 167...
Jak się traktuje język naturalny jako formalny, to może :P
Z drugiej strony po udarze w 2017 i komplikacjach sporo mi poleciało.
Dobra Zmiana pisze: a parę słów dalej "drobne wady"?
Deszcze będą odrobinkę kwaśniejsze. Do atmosfery uwalniane jest ponad 100 mln ton SO2 rocznie, po mniej więcej połowie przez człowieka i ze źródeł naturalnych. Potrzeba niewielką część z tego uwalniać na wysokościach stratosferycznych, gdzie będzie najlepiej i najdłużej działać.
Dobra Zmiana pisze: A jak tam "Trzeba się przyzwyczaić"?
Nasz gatunek robi to od setek tysięcy lat.
Tadeusz Klimczyk pisze: Twój nieustanny rzyg na Unię oraz na ekologię nie wymaga tłumaczenia do której sekty.
Rzyg przeciwko patologiom w Unii nie jest rzygiem na samą Unię.
Tadeusz Klimczyk

Moja babcia mawiała: Pan Bóg dał kupca a diabeł faktora.
Awatar użytkownika
peceed

Tadeusz Klimczyk pisze: Ludzie najczęściej korzystają z różnych city breaków czyli wypadów na weekend lub ciut więcej. Tani bilet to taki, który kosztuje zwykle w przedziale 200-500 PLN. Nowe opłaty, które w pełni wejdą za 11 lat mają podnieść ceny o około 30%. Czyli bilety będą w przedziale PLN 250 - 650.
Motywacją wprowadzenia takich opłat jest zmniejszenie popytu i rynku.
Tadeusz Klimczyk pisze: Ten spisek unijnych elit Gregski wygląda dość niepoważnie.
To nie spisek, taki jest jasno deklarowany cel.
Tadeusz Klimczyk pisze: Ciekawe, że nikogo nie boli wydawanie kasy samorządów na haracze dla tanich linii aby zechciały latać do peryferyjnych lotnisk.
Mieści się to w polityce promowania regionów, do tego dodatkowo ściągani turyści są dla kraju źródłem pieniędzy "z zewnątrz".
W podobny sposób utrzymuje się z publicznych pieniędzy "deficytowe" drogi.
Oczywiście nie zawsze mu się to opłacać, ale trzeba by dokonać analizy dla każdego przypadku z osobna.
Tadeusz Klimczyk

peceed pisze:
Tadeusz Klimczyk pisze: Ciekawe, że nikogo nie boli wydawanie kasy samorządów na haracze dla tanich linii aby zechciały latać do peryferyjnych lotnisk.
Mieści się to w polityce promowania regionów, do tego dodatkowo ściągani turyści są dla kraju źródłem pieniędzy "z zewnątrz".
W podobny sposób utrzymuje się z publicznych pieniędzy "deficytowe" drogi.
Oczywiście nie zawsze mu się to opłacać, ale trzeba by dokonać analizy dla każdego przypadku z osobna.

Co Ty nie powiesz.....Samorząd lubuski dopłacił ponad 700 PLN do każdego biletu na loty z Zielonej Góry do Chorwacji. W związku z tym Lubuszanie wydają swoje pieniądze w Chorwacji. No ale na szczęście Chorwaci masowo spędzają teraz wakacje w Zielonej Górze.
Awatar użytkownika
peceed

Tadeusz Klimczyk pisze: Samorząd lubuski dopłacił ponad 700 PLN do każdego biletu na loty z Zielonej Góry do Chorwacji.
I to jest konkretny przypadek.
Tadeusz Klimczyk pisze: No ale na szczęście Chorwaci masowo spędzają teraz wakacje w Zielonej Górze.
Ciekawe byłoby poznać statystyki :) Jak również powody działania samorządu (choć jako pierwsze na myśl przychodzi zwykłe działanie układu smarowania).
Dobra Zmiana

peceed pisze: 2024-08-26, 22:06 Jak się traktuje język naturalny jako formalny, to może :P
Z drugiej strony po udarze w 2017 i komplikacjach sporo mi poleciało.
[...]
Nasz gatunek robi to od setek tysięcy lat.
Byłem tu naturalny jak tylko się dało... A formalizując - 167 to ciutkę więcej niż u Hawkinga, dużo jeszcze takich bajek? :P
Co do gatunku - czy przy obecnym tempie zmian będzie miał na to czas?
Awatar użytkownika
Gregski

Post autor: Gregski »

Napoleon pisze: W niektórych przypadkach chodziło tylko o pokazanie (na siłę i wbrew faktom), jaki to ja jestem bezstronny i obiektywny
Ależ ja nigdy nie twierdziłem, że jestem bezstronny i obiektywny.
Jak mogę być jeśli mam swoje poglądy, przekonania, opinie?
Staram się zbierać informacje które mnie interesują z różnych źródeł i wyrabiać sobie swoje zdanie. I tyle.
Tadeusz Klimczyk pisze: Twój nieustanny rzyg na Unię oraz na ekologię nie wymaga tłumaczenia do której sekty.
No to się nie dowiem. Trudno, ale przeżyje.
A co do Unii to nigdzie nie napisałem, że trzeba ją zaorać. Uwielbiam ideę wspólnego obszaru celnego. Obszaru wolnego przemieszczania się ludzi, towarów i usług.
Jednak to co się teraz dzieje wzbudza moje zaniepokojenie pomieszane z obrzydzeniem.
W tym śmiesznym parlamencie to chyba co drugi ma prokuratora na karku.
A szefowa tego zamieszania już się wytłumaczyła z plagiatu? https://www.tysol.pl/a93476-prof-bo-tja ... -der-leyen
Tak rzygam na nią i tych wszystkich zapijaczonych Timmermansów. Szacunku mam dla nich ZERO.
Co więcej, nie wydaje mi się, że to co teraz nazywamy ekologią ma coś z nią wspólnego. Wydaje mi się natomiast, że jest to wynikiem nacisków różnych grup interesu.
No ale to już temat na inną dyskusję.
Tadeusz Klimczyk pisze: 1). Wyskakujesz z teorią spiskową.
Ba! Żeby to tylko była teoria!
Tadeusz Klimczyk pisze: 2). Otrzymujesz wytłumaczenie na bazie liczb i zdrowego rozsądku, bez odwoływania się do ekologii i wyższych racji.
3). Nie kwestionujesz ani moich wyliczeń ani sposobu rozumowania.
Najpierw podważaliście moje twierdzenie iż Unia chce ograniczyć tanie loty. Gdy się już nie dało to dostałem odpowiedź "od czapy"
Wyliczenia na zasadzie "owszem, cena butów wzrośnie ale w cenie całego ubrania, skarpety, bielizna, koszula, garnitur, krawat i spinki to nie stanowi dużego wydatku.
Czyli typowe odwracanie kota ogonem.
Kojarzy mi się kawał z epoki PRL-U. " Tak kiełbasa zdrożała ale szyny kolejowe staniały więc w czym problem?
Dobra Zmiana pisze: I dlaczego "idola"? A w dodatku "firmowego"?
Najmocniej przepraszam. "Forumowego" miało być. Telefon mi się wymądrza i podmienia słowa bo myśli, że wie lepiej.
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Awatar użytkownika
peceed

Dobra Zmiana pisze: Byłem tu naturalny jak tylko się dało... A formalizując
Nie mam pojęcia co chcesz przez to powiedzieć. Poszczególne słowa mają znaczenie, ale ustawione w taki sposób nie budują szerszego sensu.
Dobra Zmiana pisze: 167 to ciutkę więcej niż u Hawkinga
1.Nie wiem skąd masz dane temat Hawkinga.
2.Wolę skromniejsze określenie 163+, a ludzie tak bardzo różnią się talentami i wiedzą na tym poziomie że cyferki stają się bez znaczenia.
3.Życie na Planecie Małp nie jest tak przyjemne jak Ci się wydaje, zwłaszcza że są one też lekarzami.
4. Odkrycie kilku nieznanych wcześniej w nauce mechanizmów w jaki sposób leki skasowały mi zdrowie nie usunęło tych skutków.
Dobra Zmiana pisze: Co do gatunku - czy przy obecnym tempie zmian będzie miał na to czas?
1.Gdybyś wyszedł na zewnątrz i całe ocieplenie z ostatnich 100 lat przyspieszył do ułamka sekundy, to nawet byś nie poczuł.
2.Typowe późnowiosenne doby w Polsce mogą mieć wahania na poziomie co najmniej 20 razy większym.
3.Ludzie zaczęli się zachowywać jakby pogoda wcześniej się nie zmieniała, nie było okresów suszy (wieloletnich) czy powodzi.
Dobra Zmiana

Gregski pisze: 2024-08-27, 12:46 Najpierw podważaliście moje twierdzenie iż Unia chce ograniczyć tanie loty. Gdy się już nie dało to dostałem odpowiedź "od czapy"
[...]
I dlaczego "idola"? A w dodatku "firmowego"?
Najmocniej przepraszam. "Forumowego" miało być. Telefon mi się wymądrza i podmienia słowa bo myśli, że wie lepiej.
"Od czapy"? TK podał liczbę, którą zaakceptowałeś. Czy 30% od tak niskich cen ma być podstawą do jeremiad o końcu taniego latania? Nawet nie wiadomo, czy je ograniczy!
Wyjaśnienie odnośnie "firmowego" mam. Przy "idolu" taktyczny unik?

Dodano po 7 minutach 14 sekundach:
peceed pisze:
Dobra Zmiana pisze: Byłem tu naturalny jak tylko się dało... A formalizując
Nie mam pojęcia co chcesz przez to powiedzieć.
Ładnie to tak udawać? :roll: Chciałem przez to powiedzieć, że jestem święcie przekonany, iż te 167 można między bajki włożyć. Co taki "geniusz" powinien był już zrozumieć przy wpisie o błędzie logicznym.
ODPOWIEDZ